Ideja za torto prihaja iz
enega mariborskega športnega centra. Priznam, res samo ideja; izvedba in
okus še namreč malenkost zaostajata J. Ampak ker je bila namenjena najboljši prijateljici, sem se res
potrudila! Meni je bila dobra, ostalim pa – no, kdo bi pa sploh upal kaj reči? J
POTREBUJEŠ:
ZA PIŠKOTNO DNO:
250 g maslenih piškotov
(Albert)
20 g čokolade v prahu
40 g mletih mandljev
10 g rjavega sladkorja
1 čajna žlička cimeta
200 g masla
ZA NADEV:
500 g skute
250 ml smetane za stepanje
1 vanilijev jogurt (cca 150
ml)
Sok ene limone
15 g mletega sladkorja
1 strok vanilije
2 zavitka (40 g) želatine v
prahu
ZA PRELIV:
200 ml borovničevega soka
250 g zamrznjenih borovnic
10 lističev želatine
PRIPRAVIŠ:
Tortni
model premera 26 cm dobro namastiš ter dno in obod obložiš s peki papirjem.
V kozici
raztopiš maslo. Odstaviš in počakaš, da se maslo nekoliko ohladi. V mešalniku
zmelješ piškote, primešaš mandlje, čokolado, sladkor in cimet. Preliješ z raztopljenim
maslom in vse skupaj dobro premešaš. Z maso obložiš dno tortnega modela, dobro
pritisneš ob dno in daš hladit v hladilnik.
V posodi
zmešaš skuto, vanilijev jogurt, sladkor v prahu, sok ene limone ter nastrgano
sredico vanilijevega stroka. Primešaš en zavitek (20 g) želatine v prahu ter vse
skupaj dobro zmešaš z mešalnikom. Če želiš, lahko za bolj rumeno barvo dodaš za
noževo konico kurkume.
V ločeno
posodo naliješ smetano za stepanje, dodaš drugo polovico želatine v prahu ter
vse skupaj zmešaš z mešalnikom.
Smetano
dodajaš skutini masi in vse skupaj dobro premešaš. Maso nato naložiš na
piškotno dno, enakomerno razporediš in zgladiš. Ponovno postaviš v hladilnik,
da se začne masa ohlajati in strjevati.
V kozico
naliješ borovničev sok, dodaš zamrznjene borovnice in sladkor v prahu (količino
sladkorja dodaš po okusu, lahko pa tudi izpustiš). Vse skupaj nekoliko
segreješ, vendar masa naj ne postane vroča, da borovnice ne razpadejo. Lističe
želatine za pet minut namočiš v hladni vodi, nato jih nekoliko ožameš in dodaš
toplim borovnicam. Dobro premešaš, odstaviš borovnice z ognja in pustiš da se
začne masa ohlajati.
Torto
vzameš iz hladilnika, jo preliješ z borovnicami in postaviš nazaj v hladilnik
(najbolje jo je pustiti v hladilniku kar čez noč). Ko se borovničeva plast
strdi, odstraniš obod tortnega modela in peki papir ter torto poljubno dekoriraš.
Pa dober
tek J
0 komentarji:
Objavite komentar